Hořčík

Lehký středně tvrdý kov a důležitý stopový prvek pro lidský organismus

Horčík se často využívá u výroby lehkých, pevných slitin, kdy zvyšuje jejich pevnost a snižuje náchylnost ke korozi. Dále se průmyslově využívá jako redukční činidlo v organické syntéze a při pyrotechnických aplikacích. Je důležitou součástí chlorofylu, který je nezbytný pro průběh fotosyntézy v rostlinách.

V organismu jej samozřejmě v podobě kovu nenajdeme, pouze stopová  množství (stovky mikrogramů).

Horčík pro srdce a život bez křečí

Tento univerzální minerál má rozmanitý vliv na lidský organismus. Ovlivňuje zdraví kardiovaskulární soustavy, snižuje krevní tlak, působí proti srdeční arytmii. Uvolňuje svaly po fyzickém vypětí a zmírňuje jejich křeče. Také ulevuje od křečí zapříčiněných menstruačními bolestmi. Má pozitivní vliv na cukrovku druhého stupně. Dále horčík napomáhá léčbě astmatu a bronchitidy, reguluje fungování štítné žlázy a zmírňuje únavu.

V organismu horčík působí v součinnosti s vápníkem, doporučuje se, aby byl poměr horčíku ku vápníku jedna ku dvěma. Nedostatek hořčíku způsobí přebytek vápníku, přebytek hořčíku brání vstřebání vápníku. Díky tomu také brání zavápnění srdce a ledvin.

Potřeba hořčíku roste kvůli různým důvodům – u žen těhotných, u uživatelek hormonální antikoncepce i u žen v menopauze, roste také s věkem, během nemoci nebo v případě cukrovky.

Není-li hořčík, nastupuje únava

Taktéž konzumace alkoholu zvyšuje spotřebu horčíku.Obsah horčíku v zelenině a ovoci snižují průmyslová hnojiva.

Jak horčík nejlépe doplnit? Konzumací banánů, mandlí, lískových oříšků, celozrnných výrobků, luštěnin, tmavě zelené zeleniny. Doporučují se i minerální vody.

Mezi důsledky nedostatku horčíku patří hlavně únava, psychická nepohoda, nespavost, křeče. V těžších případech může dojít ke vzniku ledvinových kamenů.