Kolostrum

Mlezivo

Kolostrum (mlezivo) čili první mléko je typem mateřského mléka, které produkují prsní žlázy v pozdních fázích těhotenství a během několika málo dní po porodu, než dochází k produkci samotného mateřského mléka. V doplňcích stravy a lékařství se nejčastěji využívá mlezivo hovězí, které je husté, lepkavé a má nažloutlou barvu. Stejný vzhled má i mlezivo lidské, které obsahuje ve vysoké koncentraci živiny a protilátky.

Nabité látkami

Mlezivo obecně obsahuje hodně sacharidů, bílkovin, protilátek, vitamínů a minerálů a naopak minimum tuku, který novorozenci těžko tráví. Protože mají novorozeňata velmi malou trávicí soustavu oproti dospělým, je pro ně mlezivo vhodným zdrojem základních živin, jelikož je obsahuje ve velké koncentraci v relativně malém objemu.

Mlezivo má mírně laxativní účinek, čímž u novorozeňat usnadňuje vyloučení první stolice. Ta obsahuje nadbytečný bilirubin, odpadní produkt tvořený odumřelými červenými krvinkami, vznikající ve velkém množství během porodu kvůli úbytku množství krve.

Důležité pro imunitu

Kolostrum obsahuje mnoho druhů protilátek zvaných sekreční imunoglobulin (IgA), který u dětí napomáhá ochraně mukózních membrán v krku, plicích a střevech. Obsahuje také velké množství leukocytů, které organismus chrání před viry a bakteriemi. Vedle toho obsahuje lidské kolostrum růstové modulátory, které usnadňují předčasně narozeným kojencům přivyknout na kojení. Konzumace mleziva napomáhá navíc ustanovit zdravou střevní mikroflóru. Co se týče protilátek v kravském mlezivu, obsahuje jich asi 100x více než běžné kravské mléko.

Sportovci mohou kolostrum užívat pro intezivnější pálení tuků, růst svalové hmoty, zlepšení výdrže a vitalitě, stejně jako pro zlepšení sportovního výkonu. Mlezivo podporuje také imunitní systém, stimuluje hojení, obnovu nervových poškození, podporuje psychiku, zpomaluje stárnutí organismu a chrání organismus přes plísněmi a dalšími patogeny, využívá se také při zánětech střev (kolitida).