Kyselina chlorogenová

Fytochemikálie, hlavní účinná látka v extraktu ze zelené kávy

Kyselina chlorogenová se nejhojněji nachází v zelené kávě. Na organismus má podobný vliv jako bioflavonoidy a kofein. Oproti kofeinu je její účinek slabší.

Brání vstřebávání cukrů

Předpokládá se, že díky tomu, že snižuje hladinu krevního cukru a má antidiabetický efekt. Napomáhá také snižování hmotnosti. Má totiž vliv na absorpci cukru ze škrobu a na syntézu tuku v těle.

Pokusy prováděné na zvířatech prokázaly, že podávané dávky kyseliny chlorogenové redukují absorpci glukózy. Tento vliv na metabolismus glukózy může hrát ochrannou roli při cukrovce a může také vysvětlit vliv zelené kávy na tělesnou hmotnost.

To prokazuje studie, během níž byla skupině jedinců podávána instantní káva obohacená o kyselinu chlorogenovou. Díky snížené absorpci glukózy kontrolní skupina zhubla. Další pokusy prokazují, že tato látka snižuje syntézu tuku a zlepšuje hladiny cholesterolu a triglyceridů.