Překyselení žaludku

Stav, kdy dochází k návratu kyselých žaludečních šťáv do jícnu (tzv. pálení žáhy)

Lidský žaludek je díky obsahu koncentrovaných kyselin přirozeně kyselé prostředí. Žaludeční sliznice je vůči působení kyselin imunní a kyseliny ji nijak nepoškozují. K problému dochází v momentě, kdy žaludeční kyseliny vystupují z žaludku do jícnu. Jeho sliznice již vůči působení žaludečních kyselin odolná není a dochází proto k jejímu podráždění. Projevem je pálení a ostrá bolest hrudníku, tedy „pálení žáhy“, které je vlastně zánětem jícnové sliznice.

Pálení žáhy se často objevuje u těhotných žen, kdy děloha tlačí na vnitřní orgány včetně žaludku. Jindy je příčinou zvýšená produkce žaludečních vyvolaná konzumací alkoholu či sladkých jídel, u někoho mohou pálení žáhy vyvolat i smažená, tučná či pečená jídla, káva, čaj, perlivé nápoje nebo nápoje a potraviny kyselé. Zhoršit uzávěr žaludku, a tím pádem umožnit průnik žaludečních šťáv do jícnu může i nárůst nitrobřišního tlaku při předklonu nebo velké námaze nebo i dlouhodobý stres.

Jak se zbavit překyselení žaludku?

Hlavní je vyhýbat se tzv. spouštěčům pálení žáhy, tedy nekonzumovat potraviny a nápoje, o nichž víme, že mohou pálení žáhy vyprovokovat. Okamžitou úlevu přináší volně prodejné léky. Lidé se často uchylují k přírodním alternativám, zejména z důvodu, že chemické látky, které snižují produkci žaludečních šťáv, podle nich mohou zhoršovat trávení.

Jaké jsou přírodní alternativy?

  • Chlazené mléčné nápoje (mléko, kefír)
  • Syrové brambory
  • Kysané zelí
  • Šťáva z Aloe vera
  • Bylinné čaje (fenykl, anýz, řepík)
  • Citronová šťáva ve sklenici studené vody