Resveratrol

Přírodní antioxidant vyskytující se v těle některých rostlin

Resveratrol, který řadíme mezi tzv. polyfenolické látky, rostliny produkují na obranu proti škůdcůma plísním - perfektním případem je například réva vinná. Podobně pozitivní účinky má ale i na lidský organismus, někteří z vědců jej dokonce považují za elixír mládí. Zpomaluje totiž stárnutí buněk díky tomu, že ovlivňuje produkci tzv. genů dlouhověkosti. 

Resveratrol jako prevence

  • nádorových onemocnění
  • zánětlivých onemocnění
  • diabetu
  • nemocí neurologické soustavy
  • onemocnění kardiovaskulární soustavy

Antioxidant resveratrol

Resveratrol považují mnozí vědci za základní kámen tzv. Francouzského paradoxu. Ačkoliv se ve Francii konzumuje strava s jedním z nejvyšších obsahů živočišných tuků na světě, srdeční onemocnění se v zemi galského kohouta vyskytují třikrát méně než kdekoliv jinde. Podle všeho zůstává kardiovaskulární soustava Francouzů nedotčená díky nadměrné konzumaci červeného vína, které obsahuje resveratrolu vysoké množství. Resveratrol lze ovšem do organismu dodat nejen zdravou stravou a červeným vínem, ale i topicky, tzn. aplikací přímo na pleť například ve formě krémů a sér.