Kobalamin

Vitamín B12

Jeden z vitamínů B-komplexu. Všechny vitamíny z této skupiny organismu pomáhají získávat energii (glukózu) z potravy (ze sacharidů), napomáhají také využití tuků a bílkovin. Jejich dostatek je klíčový pro zdravou pleť, vlasy, oči, játra a pro zdraví kardiovaskulární a nervové soustavy. Všechny vitamíny ze skupiny B jsou ve vodě rozpustné, organismus si je proto nemůže uložit do zásob.

Velmi důležitý je kobalamin pro zachování zdravých nervových buněk a napomáhá produkci lidské genetické výbavy, tedy DNA a RNA. Ve spojení s vitamínem B9 napomáhá vzniku červených krvinek a podporuje využití železa v organismu.

Zdravé srdce s kobalaminem

Ve spojení s vitamínem B6 a B9 pak vitamín B12 udržuje hladinu aminokyseliny homocysteinu. Jeho vysoká hladina bývá spojována s kardiovaskulárními onemocněními, vědci však stále neví, zda je jeho vysoká hladina projevem či důvodem choroby.

Mladí lidé většinou nedostatkem vitamínu B12 netrpí, ale u starších lidí je již běžnější, ať už z důvodu nevhodného stravování nebo v důsledku úbytku žaludečních trávicích kyselin, které organismus k absorpci vitamínu B12 potřebuje.

Únava nebo dokonce nervové poškození

Mezi hlavní nedostatky vitamínu B12 se řadí únava, dušnost, průjem, nervozita, strnulost, brnění prstů na rukou a nohách. Výrazný nedostatk vitamínu B12 může mít za následek nervové poškození.

Vitamín B12 se nachází pouze v potravinách živočisného původu včetně ryb, mušlí, mléčných produktů, vnitřností, vajíček, hovězího a vepřového.