Kyselina citronová

Alfa-hydroxykyselina, který se využívá v kosmetice, farmakologii, potravinářství aj.

Kyselina citronová se přirozeně vyskytuje v řadě druhů ovoce a zeleniny, nejkoncentrovanější je nicméně ve šťávách citrusových plodů, především citronů a limetek, jejichž plodů může tvořit až 8 % suché váhy.

Využívá se jako přirozený konzervant, ale i po přidání do potravin a nápojů pro zvýraznění jejich kyselé chuti. V biochemii je důležitých meziproduktem cyklu kyseliny citronové a objevuje se proto v metabolismu téměř všech živých organismů. Působí také antioxidačně, využívá se jako „přírodní“ čistidlo a chelatační činidlo.

Pro omlazení pleti

V kosmetice se využívá v krystalické podobě. Při topické aplikaci upravuje pH pokožky a podporuje jemnou exfoliaci pleti. Společně s antioxidačním působením tak stimuluje omlazení a obnovu pleti. Pleť pročišťuje (působí antimykoticky a antibakteriálně), zpevňuje a působí proti nadměrné pigmentaci.

Díky své vysoké aciditě může být nicméně příčinou podráždění a alergiích reakcí.