Pepřovník černý

Tropická ovíjivá liána, jejíž plody a extrakt z nich nachází mnoho využití v potravinářství, lékařství a výživě

Trocha černého pepře vždy o něco zlepší senzorické vlastnosti většiny pokrmů. Tento „král koření“ má vedle toho mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Ve stravě stimuluje hubnutí, zlepšuje trávení, ulevuje od kašle a nachlazení, stimuluje metabolismus a zlepšuje stav kožních onemocnění.

Černý pepř je ovocným plodem pepřovníku černého a využívá se jako koření i jako léčivý přípravek. Chemická látka piperin, která se v černém pepři vyskytuje, má za následek jeho pikantní chuť. Jeho domovinou je Kerala, stát na jihu Indie. Již od dávných dob je černý pepř jedním z nejrozšířenějších koření na světě. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se používá jako konzervant potravin, významné jsou i jeho protizánětlivé účinky.

Jak pepřovník černý ovlivňuje lidské zdraví?

  • Zlepšuje trávení, protože navyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, čímž nepřímo působí proti průjmům, zácpě a kolikám. Napomáhá také formování střevních plynů a podporovat může i vylučování, a to jak kyseliny močové, tak nežádoucích toxinů
  • Podporuje hubnutí, protože se jisté jeho části účastní rozkladu tukových buněk
  • V pleťové péči může zlepšit stav vitiliga, protože piperiny mohou v pleti stimulovat produkci kožního pigmentu melaninu v buňkách melanocytech
  • Poskytuje úlevu v případě respiračních onemocnění, stejně jako při rýmě a sinusitidě a pozitivně ovlivňuje astma
  • Působí antibakteriálně
  • antioxidační vlastnosti
  • Navyšuje biodostupnost dalších aktivních látek, například kurkuminoidů
  • Podporuje kognitivní funkce
  • Zlepšuje stav žaludečních vředů