Açaí

Euterpe brazilská, drobné bobulovité ovoce, tzv. superfood

Malé drobné bobulovité ovoce purpurové barvy roste na palmách v pralesích Amazonie a Střední Ameriky. Bobulky mají výrazné nutriční vlasnosti, pokud se konzumují za čerstva.

Tradičně se açaí využívá pro léčbu průjmu, parazitických infekcí, krvácení a vředů. V Amazonii se dužina acai obvykle míchá se škrobovitou kořenitou zeleninou maniokem a konzumuje se v podobě kaše.

Chuť açaí se obvykle popisuje jako připomínající lesní plody a čokoládu. Kromě přímé konzumace (sušené açaí, čaje, čerstvé plody) se acai využívá pro barvení potravin, v kosmetice, anti-aging krémech, šamponech a kondicionérech. Často se používá i v přípravcích podporujících hubnutí.

Zdravotní benefity açaí

Ovoce açaí má vysoký obsah antioxidantů, podobně jako brusinky, borůvky a jahody. Plody mají nízký obsah cukru, ale obsahují velké množství železa, vápníku, vlákniny a vitamínu A. Obsahují také antokyany jako resveratrol a kyselinu ferulovou, které nejen, že mu propůjčují barvu, ale spojují se s flavonoidy, a následně chrání organismus před volnými radikály. Obsahují 10 až 30krát více antokyanů než červené víno. Blahodárné mastné kyseliny jako kyselina olejová (která se nachází také v olivovém oleji) jsou dalším benefitem açaí. Vysoká hladina vlákniny podporuje správné trávení.

Açaí působí preventivně proti rozvoji artrózy, zánětům, obezitě, erektilní dysfunkci, neurologickým chorobám a alergiím. Podporují organismus v boji proti oxidativnímu stresu, srdečním chorobám a rakovině.