Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Omega-3 mastná kyselina klíčová pro lidské zdraví

Eikosapentaenová kyselina (EPA) patří mezi esenciální mastné kyseliny, konkrétně mezi omega-3 mastné kyseliny. Jejími hlavními zdroji jsou tučné mořské ryby (herinky, makrely, losos, sardinky), případně olej z nich. Není to ovšem tak, že by tyto mořské ryby EPA syntetizovaly, ve skutečnosti jej syntetizuje drobný plankton, který je jejich potravou. V tělech mořských ryb se EPA koncentruje ve větším množství, protože jsou na vyšších příčkách potravního řetězce.

Primárním rostlinným zdrojem EPA pro vegetariány a vegany jsou mikrořasy, které patří i mezi nejdůležitější komerční zdroje EPA. Lidský organismus dokáže EPA syntetizovat z kyseliny alfa-linolové, tento proces je však mnohem náročnější a méně efektivní než příjem EPA ze stravy.

Pro zdravé klouby

EPA je prekurzorem několika látek, které jsou velmi důležité v lidské výživě, zejména mastné kyseliny dokosahexaenové (DHA), přítomnost EPA vyžadují leukotrieny, tromboxany a prostaglandiny, které ovlivňují agregaci krevních destiček v krvi. V organismu dochází také k přímému využití EPA, především v kloubech, vliv ale může mít i na náladu.

Doplňky stravy proti depresi

Mnoho lidí užívá doplňky stravy s EPA pro zachování zdraví kardiovaskulární soustavy, kloubů, zachování zdravé tělesné hmotnosti, během těhotenství a podávána bývá i dětem pro jejich správný vývoj, především pro vývoj nervové soustavy. Často ji užívají pacienti s cystickou fibrózou, depresemi, Alzheimerovou chorobou a diabetem.

EPA působí proti srážlivosti krve, může také redukovat bolesti a otoky. Proto EPA užívají často osoby postižené revmatoidní artrózou.