Produkty pokročilé glykace
Produkty pokročilé glykace jsou škodlivé látky, které se v těle přirozeně s rostoucím věkem hromadí v důsledku konzumace některých typů potravin. Vznikají, když se v krevním oběhu spojí bílkovina či tuk s cukrem v procesu glykace. Utváří se nicméně také přímo v potravinách, jsou-li vystaveny vysoké teplotě, například při smažení, opekání či grilování. Jejich obsah v takto upravených potravinách proto bývá vysoký, až desekrát či stokrát vyšší než v potravinách v přirozeném stavu. Zejména potraviny s vysokým obsahem bílkovin a tuků, jako je tmavé maso, vejce, sýry či ořechy, jsou často náchylné během úpravy k procesu glykace, a následně se stávají zdroji produktů pokročilé glykace v těle.
Přejídání?
Nestřídmost v jídle a obezita jsou příčinami mnoha zdravotních problémů, zvyšují riziko vzniku diabetu, inzulínové rezistence a onemocnění srdce. Bez ohledu na tělesnou váhou ale mají produkty pokročilé glykace vliv také na metabolismus a zdraví.
Organismus si s AGE samozřejmě dokáže prostřednictvím aktivity antioxidantů a enzymů poradit, je-li jich však v těle příliš, tyto zábranné mechanismy přestávají být účinné a produkty pokročilé glykace se začínají kumulovat.
Jejich vyšší hladina může mít za následek oxidativní stres a vznik zánětů v těle, spjata může být i s řadou rozličných onemocnění, mimo jiné diabetem, poruchami ledvin, jater a srdce, Alzheimerovou chorobou, artrózou či předčasným stárnutím pleti. Vyšší hladina AGE se objevuje u žen s cystickou fibrózou a onemocněními srdce, stejně tak u osob s metabolickým syndromem.
Stárnutí dané cukrem
Tomuto negativními vlivu produktů pokročilé glykace na organismus se lze nicméně vyhnout úpravou stravy, a dokonce lze i zvrátit již existující zdravotní komplikace. Strava limitující příjem AGE je bohatá na rostlinné potraviny, tedy ovoce, zeleninu, luštěniny a produkty z celozrnné mouky, omezen je naopak příjem mléčných výrobků, masa a uzenin. Napomoci může i změna úpravy potravin, například nahrazení smažení tažením, vařením na páře či pomalým vařením za nižších teplot. Snížit množství vzniklých AGE v potravinách může i přidání zásaditých potravin, jako je ocet, rajčatových džus či šťáva z citronu. Jejich formování brání také antioxidanty, které navíc v případě konzumace snižují hromadění AGE v organismu a jejich škodlivému vlivu. Jaké antioxidanty jsou vhodné? Vyzkoušejte vitamín C, quercetin, resveratrol, kurkumu či další rostlinné fenoly.
A co produkty pokročilé glykace a pleť? V kůži AGE produkují keratinocyty v reakci na osvícení ultrafialovým zářením a jsou zdrojem fotostárnutí pleti, nadměrné pigmentace a degradace kolagenu, tedy celkového stárnutí pleti.