Quercetin

Rostlinný polyfenol ze skupiny flavonoidů

Quercetin se coby rostlinný polyfenol nachází v řadě druhů ovoce, zeleniny i obilninách. Využívá se v potravinových doplňcích, nebo jako přídavek do potravin a nápojů. Je úzce příbuzný s resveratrolem, tzv. molekulou dlouhověkosti, jíž nejvíce proslavilo červené víno. Podobně jako resveratrol má mít quercetin blahodárný vliv na kardiovaskulární soustavu, obranyschopnost, ale i fyzickou sílu a vytrvalost a celkově podporovat dlouhověkost, některá jeho zkoumání přislibují dokonce protirakovinný účinek.

Antioxidant quercetin

Tak jako většina flavonoidů působí i quercetin, který se řadí k flavanolům, v organismu silně antioxidačně, kdy vyhledává a podílí se na neutralizaci reaktivních volných radikálů. Oxidativní stres, který způsobují, je posléze příčinou (předčasného) stárnutí organismu, stejně tak může být důvodem zánětů a zánětlivých onemocnění, jako je artróza, alergií i chronické únavy a onemocnění srdce a cév, jako ateroskleróza, vysoký cholesterol a hypertenze. Quercetin může také ulevovat a zlepšovat stav autoimunitních onemocnění a bolestí s nimi spojených.

Uleví od projevů alergie

V organismu quercetin působí nejen protizánětlivě, ale chrání i před virovými a mikrobiálními infekcemi. Zklidňuje v případě alergických a dráždivých reakcích, je v podstatě přírodním antihistaminikem.

Quercetin ovlivňuje fungování celé řady tělesných buněk, například skrze lymfocyty dokáže pozitivně ovlivnit aktivitu imunitního systému. Reakce imunitního systému na vnější stresory a podráždění reguluje díky svému účinku na dva typy enzymů buněčné signalizace (kinázy, fosfatázy) a membránové bílkoviny. V případě alergické reakce napomáhá quercetin vyrovnat produkci histaminů v imunitním systému, což snižuje projevy této reakce.

Protože se jedná v podstatě o pigment, mezi jeho hlavní zdroje patří rozličně zbarvené druhy ovoce a zeleniny. Vybírejte ty sytě zelené, červené či fialové druhy.

Přirozené zdroje quercetinu:

  • Hroznové víno – modré odrůdy
  • Listová zelenina
  • Brokolice
  • Rajčata
  • Lesní plody
  • Jablka
  • Červená cibule
  • Zelená a červená paprika
  • Luštěniny
  • Ginkgo biloba