Beta-karoten

Červený, oranžový či žlutý pigment nacházející se v rostlinách a ovoci

Beta-karoten je červeno-oranžový pigment, který se nachází v řadě rostlin, ovoci a zelenině. Jeho název obsahuje řecký výraz pro mrkev, tedy „carota“. Toto žluté, oranžové až červené barvivo patří mezi karotenoidy a propůjčuje plodům jejich sytou barvu. Vědec H. Wachenroder izoloval beta-karoten krystalizací kořenů mrkve v roce 1831 a byl to také on, kdo beta-karoten pojmenoval.

Beta-karoten je prekurzorem vitamínu A, což znamená, že jej na vitamín A organismus přeměňuje. Vitamín A je přitom nezbytný pro zdravou pleť, sliznice, imunitní systém a zdraví zrakového ústrojí. Sám o sobě není beta-karoten esenciální živinou, na rozdíl od vitamínu A. Nadměrný příjem vitamínu A je nicméně pro organismus toxický.

Jak ovlivňuje beta-karoten lidské zdraví?

  • Působí antioxidačně
  • Může zpomalovat zhoršování kognitivního myšlení
  • Napomáhá udržet zdravé plíce, a to i v pozdějším věku

Potraviny bohaté na beta-karoten:

  • Broskve
  • Chřest
  • Brokolice
  • Mrkev
  • Grepfruit
  • Kapusta
  • Čínské zelí
  • Cibule
  • Papriky
  • Švestky
  • Špenát
  • Dýně