Karotenoidy

Žlutá, oranžová a červená barviva syntetizovaná rostlinami

Karotenoidy jsou třída více než 750 přirozeně se vyskytující pigmentů syntetizovaných rostlinami, mořskými řasami a fotosyntetickými bakteriemi. Tyto barevné molekuly jsou zdrojem žlutého, oranžového a červeného zbarvení mnoha rostlin. Ovoce a zelenina poskytují až 50 karotenoidů vyskytujících se v lidské stravě.

Vedle toho, že jsou zodpovědné za barvu rostlin, ovlivňují i jejich zdraví a obranu. Tyto fytonutrienty se nachází v buňkách rostlin, kterým napomáhají absorbovat světelnou energii pro její využití ve fotosyntéze. Působí také antioxidačně, kdy neutralizují volné radikály. Stejný účinek mají i v lidském organismu, kdy se usuzuje, že působí proti rakovině. Působí také protizánětlivě a stimulují imunitní systém, někdy bývají spjaty s prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Mezi hlavní zdroje karotenoidů patří žluté, oranžové a červené ovoce a zelenina, mezi dobré zdroje ale patří i špenát či kapusta. Ani lidé, ani zvířata si nejsou schopni karotenoidy sami syntetizovat, jsou proto závislí na jejich příjmu z potravy. Nutné je konzumovat je společně s tukem, aby je organismus mohl vstřebat.

Rodina karotenoidů

Karotenoidy se rozdělují na dvě větve – karoteny a xantofyly. Xantofyly obsahují kyslík, zatímco karoteny jsou uhlovodíky bez kyslíku. Při procesu fotosyntézy absorbují také světlo rozdílné vlnové délky. Xantofyly jsou žlutější, karoteny spíše oranžové.

Mezi nejčastější karotenoidy ve stravě patří alfa-karoten, beta-karoten, beta-kryptoxantin, lutein, zeaxantin a lykopen. První tři zmíněné jsou provitamíny A, což znamená, že je organismus může přeměňovat na retinol (vitamín A), ostatní nikoliv. Vitamín A je důležitý pro zdraví organismu, zejména pro zrakové ústrojí, mukózní membrány a imunitu.

Xantofyly

Lutein a zeaxanthin

  • Spjaty bývají především se zdravím zrakového ústrojí, hromadí se v sítnici, kterou chrání
  • Podpořit mohou i zdraví srdce, lutein působí proti ateroskleróze a antioxidačně na cholesterol

Beta-kryptoxanthin

  • Je také provitamínem A, ačkoliv vitamínu A je schopen produkovat jen polovinu oproti beta-karotenu
  • Působí na zdraví plic, podle některých názorů dokonce preventivně proti jejich rakovině
  • Může snižovat riziko rozvoje revmatoidní artritidy
  • Působí antioxidačně

Karoteny

Beta-karoten

  • Nejefektivnější provitamín A, co se týče přeměny na vitamín A
  • Působí na zdraví plic, podle některých názorů dokonce preventivně proti jejich rakovině, zejména u kuřáků
  • Napomáhá také přirozené ochraně pleti před slunečním zářením
  • Může snižovat riziko metabolického syndromu, pro něhož je typický vysoký krevní tlak, vysoký krevní cukr, abnormální hladina cholesterolu a hromadění tuku v oblasti pasu

Alfa-karoten

  • Provitamín A
  • Pravděpodobně podporuje dlouhověkost
  • Může snižovat riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu a respiračních onemocnění
  • Společně s lykopenem je spjat s nižším rizikem rakoviny plic

Lykopen

  • Silný antioxidant
  • Snižuje riziko rakoviny prostaty
  • Může podporovat zdraví kostí a působit preventivně proti rozvoji osteoporózy
  • U mužů může snižovat riziko infarktu
  • Společně s alfa-karotenem je spjat s nižším rizikem rakoviny plic